Obiloviny

Obiloviny jsou důležité pro svoji výživní hodnotu. Obsahují celou řadu vitamínu a minerálu, jako vitamíny skupiny B, vitamín E, železo, vápník, hořčík, sodík, fosfor a nenasycené mastné kyseliny. Další významnou výživnou složkou obilovin je vláknina. Nachází se v obalových vrstvách obilného zrna. Vláknina obsažená v obilovinách je z většiny nerozpustná, nestravitelná, nesloží jako zdroj energie, ale její přínos pro lidské zdraví je obrovský. Potraviny bohaté na vlákninu jsou významné pro činnost trávicího traktu, podporují růst fyziologické mikroflóry tlustého střeva, zvyšují střevní činnost a tým působí jako prevence zácpy. Vláknina má taky pozitivní vplyv na hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Mezi nejvíc konzumované obiloviny u nás patří ovesné vločky, rýže, těstoviny, kus-kus, jáhly, bulgur, kroupy, pohanka a výrobky z pšeničné, žitné, špaldové a kukuřiční mouky.